Sarıkılçık diye bilinir: Kastamonu Tosya Pirinci!

Sarıkılçık diye bilinir: Kastamonu Tosya Pirinci!

06 Ocak 2022

En lezzetli pilav Kastamonu Tosya pirinci ile yapılır. Hani şu çocukluğumuzda bayılarak yediğimiz kırmızı çizgili Sarıkılçık pirinci. Sadece ata tohumundan üretilebilen bu pirincin en lezzetlisi Tosya’da yetişir.

 

Tosya Pirinci neden daha lezzetli?

 

Bunun üç nedeni var. Birincisi iklim... Karadeniz ile karasal iklim arasında bir geçiş bölgesinde bulunan Tosya Vadisi’ni dağlar çevirmektedir. Hava sıcaklığının çok düşmemesi pirincin filizlenme ve yetişme dönemlerinde ihtiyaç duyduğu yumuşak iklim özelliklerini sağlar.

 

İkinci neden, Tosya vadisindeki toprağın farklı mineral yapısı... Devrez çayı kenarındaki eğimsiz, alüvyonlu topraklar, tuzsuz, zengin kireçli, yarayışlı fosfor, toplam azot, potasyum, bor, çinko, demir, bakır bakımından yeterli, mangan bakımından fazla değerlere sahiptir. Bu da toprağı pirinç için ideal hale getirmektedir.

 

Kastamonu Tosya Pirinci’ni farklı kılan üçüncü neden ise suyun özelliğidir. Ilgaz dağından gelen kar suları ile yavaş ve düzenli olarak sulanır.

 

İşte bu özellikleri Kastamonu Tosya Pirinci olarak bilinen Sarıkılçık’ın çok lezzetli olmasının sırrı. Öyle ki, aynı tohumdan başka yerlerde yetiştirilen pirinç bu Tosya Pirinci’nin lezzetine ulaşamıyor.

 

Dimyat’a pirince giderken Tosya Pirinci’ne gider olduk!

 

Dimyat Mısır’da bir Akdeniz limanı. Nil deltasında bulunan Dimyat’ın en ünlü tarımsal üretimlerinden biri de pirinç. Ticareti binlerce yıl öncesine dayanan pirinç Mısır ve Hindistan’dan dünyaya satılıyor. Osmanlı Saraylarına ise Mısır’a giden tüccarlar aracılığı ile getiriliyor. Bazı kaynaklar pirincin Anadolu’ya gelişini XIII. yüzyıla dayandırsa da, Tosya’da ilk ekimler XV. yüzyılda Mısır’dan getirilen pirinçlerle başlıyor. İmparatorluk kayıtlarına göre XVI yüzyılda Tosya’da çeltik ziraatinin yapıldığı, hatta dışarıya pirinç ihraç edildiği görülüyor. Ayrıca Tosya vadisinde padişah hassı (sofrası) olarak ayrılmış olan lezzetli pirinçlerin elde edilmesi için çeltik üretiminin yapıldığı da kayıtlara geçmiş.

 

Padişahlar için pirinç üreten Tosya vadisi bugün bizim sofralarımıza için bereketli ve lezzetli Sarıkılçık pirinci üretiyor.

 

Pirinç Sarıkılçık ise pilav her gün yenir!

 

Pirinç uzakdoğulular için gündelik bir yemektir, batılılar için garnitür olarak kenarda köşede durur… Bizim içinse aşk gibi birşeydir. Çorbadan dolmaya, tatlıdan böreğe Türk yemeklerinin çoğunda bir avuç olsun pirinç bulunur. Osmanlı saraylarına bile bulgurdan çok pirinç girdiğini düşünürsek bu aşkın nasıl başladığını az çok anlamış oluruz. Pirincin en sevdiğimiz hali ise pilav! 

 

Pirinci uzakdoğudan öğrensek de pilav ortadoğuya ve bize ait. Bugün anlaşıldığı biçimiyle ‘pilav’ Safevi sarayında yaratılmış. Osmanlıların pirinç-pilav kültürü ise pişirme tekniklerindeki zenginlikle farklı bir yöne doğru gelişmiş. Saray mutfaklarında 300 çeşit pilav pişirildiği söyleniyor. Pirinçli yemeklerin sayısı ise çok daha fazla.

 

Pirincin hanedana özel olmaktan çıkışı son 200 yıla denk geliyor. Öncesinde halkın sadece sarayın verdiği ziyafetlerde tadabildiği pirinçli harikaları Kastamonu Tosya pirinci olarak bilinen Sarıkılçık pirincinin özel lezzeti ile bugün kendi mutfağımızda yapabiliyoruz.

 

Bereketli pilavın sırrı, pişerken 3 kat büyüyen Sarıkılçık Pirinci!

 

Marketlerde satılan pek çok pirinç cinsi var. Başarılı yemekler yapmak için hangi tarifte hangi pirinci kullanacağını bilmek önemli. Jasmine ve  Basmati gibi kokulu pirinçler uzakdoğu yemeklerinde ve daha aromalı pilavlar içindir. Bol nişastalı Arborio ile leziz risottolar yapılırken, Calrose daha çok suşiler için tercih edilir. Kırık pirinç ise dolma ya da sütlü tatlı gibi pirincin ön planda görünmediği yiyeceklerde kullanılır.

 

Ancak sıra geleneksel pilavlara geldiğinde, Tosya Sarıkılçık pirincinin lezzeti ön plana çıkar. Pişerken su çekerek üç kat büyüyen taneleri ile az bir miktarı bile koca bir aileyi doyuran Sarıkılçık pirinci son derece bereketlidir ve damak tadının yanında iri taneleri ile göze de hitap eder.

 

Glutensiz beslenme ve pirinçli diyet tarifler için Sarıkılçık tercih edin!

Pirinç glutensiz beslenmede önemli bir bakliyattır. Bu nedenle gluten alerjisi yaşayanlar ve Çölyak hastaları için uygun bir besin kaynağıdır. İçindeki nişasta oranı arttıkça glisemik indeksi yükselir. Bu nedenle pirinç diyet yapanlar ve şeker hastaları için önerilmeyen bir besindir. Ancak Kastamonu Tosya Sarıkılçık Pirincinin şeker oranı ve bundan ötürü glisemik indeksi düşüktür. Diyet yapanlar bol su çeken Sarıkılçık pirincinden salma usulü yapılan pilavla diyet menülerine lezzet katabilirler. Şeker hastaları ise tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalılar.

 

Salma usülü pilav nasıl yapılır?

Çok su kaldıran Tosya Sarıkılçık pirinci, nişasta oranı düşük olduğu için önceden ıslatmaya veya yağda kavrulmaya ihtiyaç duymaz. Lezzeti artırmak için bir kaşık tereyağını tencerede eritin. Üzerine bir su bardağı pirince, üç su bardağı su olacak şekilde doğal Tosya Sarıkılçık pirincini ekleyin. Tuzunu damak tadınız ölçüsünde ekledikten sonra suyunu çekene kadar pişirin. Hepsi bu kadar. Kilonuza dikkat ediyor ya da diyet yapıyorsanız yağı azaltabilirsiniz. Tosya Sarıkılçık pirincinin doğal tadı ile pilavınız çok lezzetli olacaktır.

 

Doğal Tosya Sarıkılçık Pirinci nasıl saklanır?

Potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi mineraller ve B grubu vitaminler içeren Tosya Sarıkılçık Pirinci yüksek tansiyonu düşürür,  zihni açar, enerji verir ve vücudu güçlendirir. Bu anlamda çok sağlıklı bir besindir.

 

Ata tohumundan üretilen Tosya Sarıkılçık Pirinci organik ve doğal bir üründür. Kabuğu soyulup çeltik makinesinden çıkartıldıktan sonra herhangi bir katkı maddesi veya ilaç kullanılmadığından güvelenmemesi için serin ve karanlık yerde saklanmalıdır. Doğal tarımla organik yetiştirilen Tosya Sarıkılçık Pirinci özel lezzeti ile sofranızda mutlaka olsun. Sağlıklı ve lezzetli pilavlar için isteyin, kırmızı çizgili Kastamonu Tosya Sarıkılçık Pirinci evinize gelsin. 

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.