Kış Hastalıklarının Şifası Artvin Kestane Balı!
Öncelikle kestane balının diyarı neresi tartışmaları süredursun, kestane balının şifası özellikle kış aylarında daha çok aranır oluyor. Bu yazımızda nedenlerini ve doğal kestane balının hangi hastalıklarda nasıl kullanıldığını sizin için derledik.
Ünlü bilim insanı Einstein’in doğanın işleyişi ile ilgili çok çarpıcı bir sözü vardır: “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa, döllenme, bitki, hayvan ve insan olmaz”. Gerçekten de biyoçeşitliliğin korunması, erozyonun önlenmesi, tozlaşmanın sağlanması ve yaban hayatın devamlılığı için arıların korunması şart. Özetle ürettikleri bal mucizenin küçük bir kısmı. Kovanların bulundukları floraya göre çiçek, çam, ıhlamur, kestane balı gibi isimler alan bal cinsleri arasından doğal kestane balı farklı tıbbi özellikleriyle öne çıkıyor.
DOĞAL KESTANE BALI NASIL ÜRETİLİR?
Kestane balı genel olarak Karadeniz bölgesinde üretiliyor. Bunun nedeni iklimin kestane ağaçlarının yetişmesine elverişli olması. Nemli ve ılıman iklim seven kestane ağaçları Mayıs ayı sonlarında çiçek açmaya başlar. Bu güzel çiçeklerin özlerini toplayan arılar kovanlarda doğal kestane balını üretirler.
KESTANE BALI DİĞER BALLARDAN FARKLI MI?
Doğal kestane balı rengi, tadı, kıvamı ve şifasıyla diğer ballardan ayrılır. Kimyasal yapısı da farklılık gösterir. Doğal kestane balı, çiçek ballarına göre iki kat demir, dört kat kalsiyum içerir. Kompleks B ve C vitaminleri yüksektir. Balın antioksidan, antiradikal, antibakteriyel, antiviral, antienflamatuar, antitümoral etkileri nedeniyle tıbbi çalışmalarda kullanılması yeni değildir. Kestane balı da tarih boyunca bazı hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılmıştır.
DOĞAL KESTANE BALI NE RENKTİR?
Doğal kestane balının rengi koyu kahverengidir. Piyasada kestane balı etiketiyle satılan daha açık renkli ballar gördüğünüzde, saflığından şüphe duymanız için iyi bir sebebiniz var demektir. Doğal kestane balı her sene sınırlı miktarda üretilebildiğinden piyasanın ihtiyaçlarını karşılamaz, bu nedenle bazı tüccarlar karışım balları bu etiketle satışa sunmaktadır. Kestane balına renk, kıvam, tat olarak benzediği için karıştırılan, ancak öldürücü olabilen Deli Baldan sakınmak için Doğal Kestane Balı’nı mutlaka güvenilir bir üreticiden almalısınız.
DOĞAL KESTANE BALININ TADI VE KIVAMI NASILDIR?
Çiçek ballarının aksine gerçek doğal kestane balı, yoğun, keskin, hafif buruk, acımsı bir tada sahiptir. İçerisindeki kendine has kestane kokusu ve tadıyla diğer ballardan ayırt edilebilir.
DOĞAL KESTANE BALININ TIPTA KULLANIMI
Bal antioksidan, antiradikal, antibakteriyel, antiviral, antinflamatuar, antitümoral vb. etkilerinden dolayı yara ve yanıkların tedavisinde, enfeksiyonların önlenmesinde, yaşlanma ve kanser oluşumunun engellenmesinde oldukça etkilidir. Bu yüzden binlerce yıldır bakteriyel enfeksiyonlara ve gastrointestinal hastalıklara karşı tıbbi olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise bunun yerini antibiyotikler alsa da özellikle kestane balının apiterapi yönünden medikal olarak kullanılmasının alternatif, etkili ve ekonomik bir yol olabileceği tartışılmakta ve bununla ilgili araştırmalar sürmektedir.
DOĞAL KESTANE BALI NASIL KULLANILIR?
Kestane Balı’nın doğal şifasının medikal olarak kullanımı tıbbın konusu. Bu alanda yeni araştırmalar yapılıyor. Halk arasında ise hafif rahatsızlıklar için atadan kalma doğal reçeteler var. Ancak balın hiçbir çeşidinin 2 yaş altındaki çocuklara, bal ürünlerine alerjisi olanlara ve şeker hastalarına uygun olmadığını belirtelim. Ayrıca bu tariflerin tıbbi tedavinin yerini tutmayacağını ve öncesinde doktora danışılmasının önemli olduğunu da hatırlatalım.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Vücudun direncini artırıp bağışıklık sistemini güçlendirmek için 1 bardak günlük sütün içine 1 adet bıldırcın yumurtası ve 2 tatlı kaşığı Doğal Kestane Balı ilave edip karıştırın ve günde 3 defa taze hazırlayarak içirin. Balın şifasını korumak için süt ılık olmalı.
BOĞAZ AĞRISINA İYİ GELİR
Bir tatlı kaşığı organik kestane balını yavaş yavaş ağzınızda eritin. Hemen ardından bir şey yiyip içmeyin. Balın antibakteriyel, antiviral, antienflamatuar etkileri boğazınıza iyi gelecek, aynı zamanda yumuşatıp ağrısını azaltacaktır.
KURU ÖKSÜRÜĞÜ AZALTIR
Halk arasında gıcık olarak da bilinen kuru öksürük geldi mi gitmek bilmeyen rahatsız edici bir durumdur. Böyle durumlarda 1 yemek kaşığı doğal kestane balına yarım limonu sıkıp 1 tatlı kaşığı tükettiğinizde öksürüğünüzü yatıştırır. Oyduğunuz bir turpu bir fincanın tepesine oturtun, içine bir kaşık bal koyarak süzülmesini bekleyin. Turptan süzülen bal öksürüğünüze iyi gelecektir.
AĞIZDAKİ YARALARIN İYİLEŞMESİNE DESTEK OLUR
Aft ve benzeri ağız yaraları günlük hayatı zindan eder. Organik, doğal kestane balının antifungal etkisi bu yaraların iyileşmesinde etkilidir. 1 bardak suya 1 çay kaşığı karbonat ile hazırladığınız gargara ile ağzınızı iyice çalkalayın, ardından 1 tatlı kaşığı doğal kestane balını ağzınızda gezdirip yutun. Birkaç günden uzun süren ve sık tekrarlayan ağız yaraları için doktora başvurmayı ihmal etmeyin.
SOĞUK ALGINLIĞINDA RAHATLATIR
Soğuk aldığınız ya da gribe yakalandığınızda, ballı limon, ballı ıhlamur gibi çaylar sizi ısıtır, rahatlatır ve enerji verir. Ancak sıcak balın şifalı özelliklerini azaltacağından, ılık suyu tercih etmelisiniz.
EN İYİ DOĞAL KESTANE BALI NEREDE BULUNUR?
Doğu Karadeniz bölgesinde çeşitli şehirlerin kendi isimleriyle ürettikleri kestane balları bulunuyor. Artvin Doğal Kestane Balı ise üretildiği coğrafya nedeniyle biraz daha farklı… Saf arı ırklarından Kafkas arısının gen merkezi olan Artvin’de bulunuyor. Aynı zamanda ülkemizin tek, dünyanın sayılı biyosfer rezervi Artvin’de. “Göğe komşu topraklardan” oksijeni bol vadilerden astım ve bronşite iyi geldiği bile söylenen Artvin Doğal Kestane Balı işte böyle bir coğrafyada izinli, güvenilir arıcılar tarafından üretiliyor. Organik bal tüketmeye özen gösterenler için Artvin Kestane Balı, doğallığı ve güvenilirliği ile öne çıkıyor.