Atalarımızdan Kalan Bilgelik: Bitki Çayları

Atalarımızdan Kalan Bilgelik: Bitki Çayları

16 Şubat 2022

Güneş, yağmur, kar, rüzgâr doğa ananın insanoğluna armağanı. Her biri bir bitkinin kök salmasına, tomurcuklanmasına, çiçek açmasına, meyve vermesine ve sonra da o meyvelerin olgunlaşmasına hizmet ediyor. Havayla barışık olabilmek için önce o havaya adapte olabilmek gerek. Hava açsa da kapasa da, yağmur da inse kar da yağsa size iyi gelecek bir şey var. Bir fincan mis gibi bitki çayı!

 

Ihlamur, adaçayı, kuşburnu, papatya, melisa, rezene gibi bitkilerin çaylarının faydalarını bilmeyen neredeyse yoktur.

 

Adaçayının antiseptik, ıhlamurun göğüs yumuşatıcı, kuşburnunun soğuk algınlığını azaltıcı, papatyanın gaz giderici, rezenenin hazımsızlığa iyi gelen, anason çayının ise gaz söktürücü özellikleri olduğu bilinmektedir.

 

Bitkisel çaylar antioksidan özellikleri nedeniyle sağlığa yararlıdır. Ancak her çayı herkes içemez. Örneğin idrar söktürücü özelliği olan çaylar gebelikte düşük tehlikesine sebep olabilmektedir. Tansiyon hastalarına iyi gelmeyen, bazı ilaçlarla etkileşime girebilen, mide sorunu olanlara dokunabilen kimi çaylar başkalarına iyi gelebilmektedir.

 

Burada önemli olan, rahatsızlığı ya da özel durumu olan kişilerin bitki çaylarını doktorlarına danışarak tüketmesidir.

 

O Çok Sevdiğiniz Mayhoş Tadı Bir De Çay Olarak Deneyin: Sumak!

 

Pek bilinmese de hem baharatı hem tohumu hem de çayı çok faydalı bitkilerden biri de sumak. Gaziantep’in ünü dünyaya yayılmış kadim mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir bu eşsiz baharat… Ağacında açan kırmızı meyveleri görsel bir şölen sunarken kurutulup yemeklere konulduğunda da damak çatlatan lezzetler vaat eder. Antioksidan özellikleriyle şifa kaynağı olması bir yana, pek çok yöresel yemeğin olmazsa olmazıdır. 

 

Peki hiç Sumak çayı denediniz mi?

Güçlü antioksidan ve antiinflamatuar özelliklerinin yanında kan şekerini düzenlemeye, enfeksiyonlarla savaşmaya, adet sancılarını azaltmaya da yardımcı sumak hem tohumları hem de toz halindeki baharatı ile demlenebiliyor. İşe katkı ve koruyucu madde içermeyen %100 doğal sumak alarak başlıyoruz.  Bir tatlı kaşığı sumağı bir çay bardağı suyun içerisine koyarak cezvede kaynatıyoruz. Beş dakika kadar kaynatmak yeterli. Mayhoş tadı ile yeni favori bitki çayınız olmaya aday! Ancak özellikle gebelik döneminde kullanımına dikkat edilmesi gereken sumak çayını tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

 

Mis Gibi Kokusuyla Başlı Başına Bir Mutluluk Sebebi: Kekik Çayı!

 

Özellikle et yemeklerine kattığı lezzet için mutfakların baş tacı olmuş kekik, çay olarak tüketildiğinde de çeşitli dertlere ferahlık veriyor. Solunum yolu rahatsızlıklarından romatizmaya, hazımsızlıktan anksiyeteye, diş eti sorunlarından adet sancılarına kadar pek çok sağlık sorununun sebep olduğu sıkıntıların hafiflemesine yardımcı olan kekik çayını nasıl demlemeniz gerektiğini biliyor musunuz?

 

Öncelikle katkı ve koruyucu madde içermeyen %100 doğal kekik alıyoruz. Taze kekik dalı ya da toz halde kekik de kullanabilirsiniz. Biz coğrafi işaret almış Denizli Bilye Kekiği ile denedik ve çok sevdik. Kekik çayı yaparken bir su bardağı kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı kekik atıp 10-15 dakika demlenmesini beklemeniz yeterli. Kekik çayı yaparken kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra kekiği eklemelisiniz. Sadece kokusu bile size çok iyi gelecek! Özellikle tansiyon ilaçları ile etkileşime geçebilen kekik çayını tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

 

İyi Bilinen Çayın Az Bilinen Faydaları: Nane Çayı!

 

Midesi bulandığında herkesin ilk aklına gelen çay olan nane limonun faydaları saymakla bitmez. Kuvvetli bir antioksidan olan nane çayı ağız kokusunun giderilmesinden soğuk algınlığına, kas ağılarını hafifletmekten stresi azaltmaya, boğaz kuruluğundan öksürüğe kadar pek çok sorunun çözümünde yardımcıdır. İçtiğimizde ayrı soluduğumuzda ayrı faydaları olan nane çayının buharı burun tıkanıklığının giderilmesini ve sinüslerin açılmasını sağlar. Omega 3 yağ asidi yönünden zengin nane çayını sindirime yardımcı olması için tüketebileceğiniz gibi, boğaz hassasiyetini engellemek için dondurma yedikten sonra da ılık halde içebilirsiniz.

 

Taze nane yaprakları ile demleyebileceğiniz nane çayını kuru nane ile de yapabilirsiniz. Kuru nane tercih edecekseniz mutlaka katkı ve koruyucu madde içermeyen doğal bir ürün tercih edin.

Nane kuvvetli bir idrar söktürücü olduğu için hamilelik sırasında nane çayı içmekten ve nane türlerini tüketmekten kaçının. Biz nane çayımızı yaparken Fırat nehri kenarında yetişen ve Mezopotamya’nın bereketli topraklarının hediyesi olan Nizip Nanesi’ni tercih ettik. Günün yorgunluğunu ferah bir lezzetle atıp tekrar canlanmak keyfimizi yerine getirdi doğrusu.

 

Haydi siz de kendinize en sevdiğiniz bitkilerden sıcacık bir çay yapın ve hem ruhunuzu hem de bedeninizi dinlendirin.

 

Her biri doğanın insanoğluna armağanı olan bu harika baharatlarla demlediğiniz çayları az miktarda ve bilinçli tüketerek kendinize iyi bakın. Sağlıklı günler…

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.